R134a begrijpen

Waarom bieden wij eigenlijk twee type koudemiddelen aan? Wat betekenen deze twee types en waar moet ik op gaan letten? Deze vragen komen bij ons dagelijks terug op de werkvloer.

Aircogas is nodig om de lucht in je auto fris en gezond te houden, wanneer het bijvoorbeeld buiten warm of vochtig is.  Het voorkomt het aandampen van de ruiten en zorgt ervoor dat je auto fris koel blijft. De aircogas komt veel in twee types, namelijk de R134a en de R1234yf.  Buiten de gewone auto’s worden deze gassen ook veelal in vendingapparaten, koelcellen en andere airconditioning binnen kantoren gebruikt.

F-aircogas

De type R134a werd vooral vroeger als standaard in de voertuigen gebruikt. Door de Europese wetgeving is deze type gas aangemerkt als vervuilbaar. Deze type gas valt onder de F-gassen die schadelijk voor de milieu zou zijn.  Andere F-gassen zijn de R404A, R22 en de R507A types. Deze type gassen op basis van fluorkoolwaterstof (F-gassen) hebben een opwarmend effect dat wel 23.000 maal sterker is dan CO2.

Verbod op R134a

In begin 2017 is er op de airco installaties die met R134a werken definitief een verbod gekomen. De uitfasering van de schadelijke koudemiddelen aan de milieu dwingt autofabrikanten verplicht gebruik te maken van milieuvriendelijke autogassen. Dit nieuwe gas draagt zo goed als niet bij tot de opwarming van de aarde.
Hier vindt je meer informatie op het verbod.

Diverse autofabrikanten voorzagen het probleem al eerder en zijn op tijd actie gaan ondernemen. Daarom niet alleen de auto’s die na 2017 geproduceerd zijn maken gebruik van het nieuwe koelgas in hun auto’s. Andere auto’s die eerder geproduceerd waren kunnen daarom ook de aanbevolen R1234yf type eerder geinstalleerd hebben gekregen.

Welke type aircogas heb ik?

Er zijn verschillende manieren om de type aircogas achter te halen. Hiervoor kun je gebruik maken van onze aircotabel pagina en daar op zoek gaan naar je merk, model en type motor.

Andere mogelijkheden zijn om in de gebruikershandleiding van je auto te lezen. Ook vindt je veelal een etiket onder de motorkap van de auto. Een alternatief is om te kijken naar de kleur van de vuldop van de koudemiddel.

Een R134 gas is een veel oudere gas, daarvan zul je niet gouw een etiket van kunnen vinden. Hier let je vooral op de zwarte vuldoppen:

R134a

De milieuvriendelijke R1234yf koudemiddel bevat altijd een etiket onder de motorkap. Ook is deze te herkennen aan een grijze vuldop.

Heb jij ook een aircoservice met R134a koudemiddel nodig? Neem vandaag nog met ons contact op of vul de afsprakenformulier hier in.

Scroll naar boven